Navigation
Powered by Squarespace
Sök
Wednesday
Feb082012

Eliza Su ute som e-bok

Nu har deckaren kommit som e-bok, beställ den här: http://elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9174610902

Thursday
Aug252011

Svenska pocketen har kommit! Ny titel: Slavarna i Tanzhou

Thursday
Aug042011

"Jackie Chan möter Sex and the City" skriver Weekendavisen

29 juli fick recensionen av  Slaverne i Tanzhou (Blodröda Kräftor, svensk titel) förstasidan  af Weekendavisens Bogsektion. Monica Gram skriver att det er yderst sjældent, at den går til en krim. Väldigt roligt!

Kogt krebs med blod og dild

Ramasjang. Jackie Chan møder Sex and the City i underholdende debutkrimi om korruption og tvangsarbejde i Kina.

FAKTA
Ola Wong: Slaverne i Tanzhou.

Anmeldelse af Susanne Bjertrup uge 30 2011

Kogt krebs med blod og dild

Ola Wong: Slaverne i Tanzhou. Oversat af Jacob Jonia. 319 sider. 99,95 kr. Forlaget Punktum.

Eliza Su er »lækker, lækker, lækker!«, når hun kaster et af sine hyppige blikke ind i spejlet. Hendes chef i sikkerhedsfirmaet Risikokontrol kan slet ikke stå for hende, ja faktisk er han villig til at forlade sin kone for hendes skyld.

Der er blot en mindre sag i Kina, hun lige skal ordne, før kærligheden kan besegles andre steder end på kontoret. En svensk forretningsmand er medejer af en kinesisk fabrik, der eksporterer billige krebs til store supermarkedskæder i Europa, og Eliza skal tjekke, om alt er i orden og svenskeren dermed ren nok til at indtræde i en vigtig bestyrelsespost.

Det er det ikke. Tværtimod.

Fabrikken benytter sig af slavearbejdere og handikappede børn i produktionen, og hvad værre er: En kinesisk medejer af fabrikken benytter de samme slaver i en endnu mere lukrativ bordeldrift, hvor vold og perversioner er hverdag. Alt sammen naturligvis beskyttet af hans forbindelser blandt byens politi og embedsmænd.

Det lyder jo som begyndelsen på en temmelig samfundskritisk historie, men brodden er i høj grad pakket ind i humor og satire i Ola Wongs debutkrimi Slaverne i Tanzhou. Flere af personerne synes at være opstået i gadekrydset mellem en tidlig Jackie Chan-komedie og Sex and the City.

Eliza Su, der er opvokset i Sverige med kinesiske forældre, er 31, sportstrænet som en elitesoldat og har været i seng med ca. halvdelen af bogens mandlige personer. Hendes yngre kusine, Hong Kong-dullen Vicky, har købt smarte scoresko, så hun har også held med mændene, mens hun vælter sig i champagne og kokain for sin rige fars penge.

Den ældre generation foretrækker derimod mere jordnære fornøjelser. Vickys far slubrer hellere en skål nudler i sig end dyr gastronomi. Og Elizas mor, der ejer en kinesisk restaurant i Fisksätra, har kun én ting i hovedet: børnebørn. Det undlader hun ikke at minde datteren om, hver gang hun melder sig på mobilen.

Plottet udvikler sig i kulørt retning, da Eliza med hjælp fra det lokale militær i Tanzhou får smidt den korrupte og pornofikserede fabrikschef på porten og befriet slaverne (selv om man vist kan diskutere graden af deres frihed). Pludselig står hun med over en million i 100-yuan sedler – og en temmelig vred tidligere fabrikschef i hælene på sin og plottets videre vej til Hong Kong og Malmø.

Fra sit mangeårige virke som korrespondent i Kina har Ola Wong et bedre indblik i kinesiske forhold end de fleste, og det er ikke noget kønt billede, han tegner af landet, hvor kun korruptionen er større end væksten.

Når de billige krebs fra fabrikken i Tanzhou markedsføres, som om de er fanget i »krystalklare vandløb oppe i bambusbjergene, hvor kæmpepandaen holder til«, mens de i virkeligheden vokser sig fede i spildevand på lokale rismarker i Sydkina og lige skylles i klorin, før de sendes af sted til Europa, så kunne scenariet såmænd godt være sandt, Kinas generelle fødevaresikkerhed taget i betragtning.

Men det er sandt på samme måde som, at det tager over to måneder at få ordnet sit bredbånd i Sverige, og at politiet i Malmø aldrig rykker ud, fordi arbejdsdage, hvor der ikke sker noget, er de bedste. Ved at overdrive det, alle ved er rigtigt, skaber Ola Wong en rammende karikatur af både Kina og Sverige, og han har et skarpt blik for absurde detaljer og skæve personer.

Slaverne i Tanzhou er dog først og fremmest en underholdningsroman. Den er lige så fyldt med action, mord og sex som de Bond- og b-film, der diskret refereres til. Plottet er veldrejet og tager den obligatoriske vending til sidst, mens de røde krebs kravler igennem siderne som en dygtigt anvendt metafor, der samler bogens mere blodige understrømme. Krimihåndværket er således i orden, og bogen åbner sig villigt for enhver, der holder det for sandt, at en stærk kvinde kan overleve et mordforsøg, men ikke en rynke og en knækket negl.Sunday
Jul242011

Slavarne i Tanzhou blir fortsatt hyllad i dansk press

"Boken är skrivet i ett fantastiskt, levande, tempofyllt, humoristiskt, metaforfyllt, samt emellanåt ett särdeles direkt språk." Bättre recension än den här av Lars Lundsgaardvid i Folkebladet kan man inte be om. Kul att danskarna gillar Eliza!

Sunday
Jul102011

Slavarna i Tanzhou hyllas i dansk press

Jyllandsposten gav Slaverne i Tanzhou (som är Blodröda Kräftors danska titel) en helt fantastisk recension:
”Slaverne i Tanzhou” er en vanvittigt underholdende og hårdtslående krimi om korruption i Kina og om svenske slapsvanse."

 Den till och med avslutas med en köpuppmaning. "Men for nu kan man glæde sig over, at bogen bliver udgivet af Forlaget Punktum, der med denne udgivelse kickstarter en ny prispolitik, der betyder, at deres bøger skal kunne købes for under 200 kr. For at begynde prisfesten med et brag, kan man derfor købe ”Slaverne i Tanzhou” for blot 99,95 kr. Hvad venter du på?"
Vilken skillnad mot många av de svenska recencensionerna (särskilt den som klagade på att jag använde för mycket svärord). Kanske funkar den råa humorn i boken bättre i Danmark. 

"Den 33-årige Kina-korrespondent har i mange år rapporteret hjem til svenske dagblade fra Shanghai, og han er desuden kendt for roste fagbøger om Kina, men man kan kun højlydt beklage, at Wang ikke har kastet sig over krimi-fiktionen noget før." Vad kan jag säga? Jag rodnar av berömmet.