Navigation
Powered by Squarespace
Sök
« Filmer om Sanxia | Main | Indiska demokratitvivel »
Wednesday
Jan312007

Inte bakifrån sa doktor Huang

Krönika publicerad februari 2007

SHANGHAI

Traditionell kinesisk medicin är i kris. Kineserna vill hellre ha västerländsk vård. Laura Mitchelsson kan förklara varför.

Brittiska Laura bor i Shanghai där hon driver en firma med sin kinesiska väninna. I fjol gick hon till en doktor i traditionell kinesisk medicin, doktor Huang. Han fäste elektroder på hennes fingrar kopplade till en maskin för att mäta qi-kraften. Qi är livskraften som sägs flöda i kroppen. Doktor Huang sa att hennes inre organ var veka. Hans teori var att hennes ben inte var rätlinjiga. Det störde qi-kraftens flöde. Enda lösningen var att han drog Lauras knän i rätt position. Huang sa att han studerat den konsten av en känd taiwanesisk mästare. Dessutom tränade han kung-fu. Hans händer var därför extremt starka. Det skulle inte vara några problem att vrida knäskålarna i rätt läge, sa han. Men det fanns ett problem: Direkt efteråt skulle Laura må väldigt illa. Och den följande månaden skulle hon inte kunna springa, inte simma. Och inte ha sex bakifrån!

Förstår du vad jag menar?

_ Öhh jag tror det.

_ Så här alltså, sa doktor Huang och klättrade upp på en säng. Han ställde sig demonstrativt på alla fyra.

Laura bad att få fundera på saken. Efteråt pratade hon med sin kompis Claire som också gått till doktor Huang. Claires problem är att hon ständigt blir sjuk i småkrämpor och förkylningar.

Claire berättade att doktor Huang diagnostiserat att hennes knän inte var samordnade.

_ Han skulle kunna fixa det genom att knäcka knäskålarna på mig. Men då skulle jag inte kunna springa eller ha sex bakifrån. Och när han sa det klättrade han upp på en säng i rummet och ställde sig på händer och knän, berättade Claire.

De kontaktade den taiwanesiska väninna, vi kan kalla J, som rekommenderat dem doktor Huang. J är ett ytterst hårdhudat bombnedslag, verkställande direktör, tidigare bosatt i New York och Taipei. Doktor Huang hade mycket riktigt upptäckt fel på hennes knän och klättrat upp på sängen. Men på något sätt hade Js misstrogna storstadscynism försvunnit. För hon lät verkligen doktor Huang rycka knäskålarna ur/i led på henne. Det hade gjort väldigt ont! Men hon tyckte att hon numera gick på ett mer balanserat sätt. Anledningen till att hon slutade anlita doktor Huang var att han börjat flörta med henne.

Benknäckar-Huangs framfart i Shanghai är inte det enda tecknet på kvalitetskrisen i kinesisk medicin, eller TCM som det förkortas. Tidningen Sydlig Weekend har funnit att antalet kvalificerade doktorer sjunker alarmerande snabbt. Totalt finns det 270 000 ”läkare” som utövar TCM i Kina. Av dem är mindre än 30 000 kvalificerade att skriva ut recept. Samtidigt har antalet doktorer inom västerländsk medicin stigit till 1,75 miljoner. Det krävs lång universitetsutbildning för att bli TCM-läkare. Men upp till hälften av utbildningen ägnas åt studier av västerländska vårdmetoder. De vet därför mer om dessa än om TCM.

Behandlingsmetoder som akupunktur har en bevisad effekt. Men kinesisk medicin verkar mer uppskattad i grannländerna. Sydlig Weekend skriver att ”kinesisk” medicin tillverkad i Japan står för nästan 80 procent av den internationella örtmedicinmarknaden  

En ny lag förbereds nu som ska reglera utövandet av TCM. Går den igenom lär det i fortsättningen bli mindre rätlinjiga knän och mer varierat sexliv i Shanghai.  

Ola Wong

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>