Navigation
Powered by Squarespace
Sök
Monday
Oct102016

Läsarmejl om museidebatten

Läsarmejlen har vällt in till redaktionen och mig efter min artikel där jag ger replik på Alice Bah Kuhnke och andra som försökt kritisera min debattartikel och inledande krönika i SvD om politisering av museerna, det som lett till den sk. normdebatten som även rapporterats i kinesisk press. Vill du skriva på uppropet för att rädda Östasiatiska kan du göra det på den här länken.

Nedan är några läsarmejl:

 

Hej,
jag vill tacka för artikeln Ola Wong skrev 8 oktober-16.
Jag tycker Ola Wong beskriver något som börjar bli ett allmänt fenomen i Sverige. Kanske ser han det klarare eftersom han i viss mån kommer utifrån i sitt perspektiv.
I Sverige har vi en åsikt i taget sägs det. Kanske är det så, men jag tror det kan bero på att om man dristar sig till att ifrågasätta blir man angripen. Väldigt sällan på grund av man faktiskt säger, utan mer i vad som måste ses som mobbing i dess ursprungsform. Man blir förlöjligad, utpekad som avvikande och annorlunda. Man påstås ha en dold agenda, som kan vara osolidarisk eller destruktiv. Det sista någon vill är att lyssna till sakargument på ett intellektuellt hederligt sätt.
Varför det är på detta sätt har jag funderat mycket på. Kanske beror det på en slags förflackning av debatten, en ytlighet och anti-intellektualism. Identitetspolitiken är en stor återvändsgränd. Mediaträningen gör att människor inte orkar lyssna längre på politiker, då de ändå aldrig kommer ge ett riktigt svar.
Jag uppskattar därför Olas mod att börja tala om detta. Det är absolut negativt för vårt land om vi fortsätter framåt med denna inställning. Skriv gärna mer om fenomenet.
Med vänlig hälsning
Marie Collin
 Matts Willborg 
Datum: 8 oktober 2016 19:18
Ämne: Hyvens!
Till: ola.wong@svd.se


Ola, 
tack för alla dina klartänkta viktiga analyser och lättlästa krönikor i SvD! Dina senaste texter om styrningen av statens museer hör till höjdpunkterna. Jag tror de redan nu är en vattendelar mellan bra och dålig debatteknik. Du och andra som äntligen talar ur skägget kommer att bilda skola. Här min färska kommentar på FB:  

"Länk till Ola Wongs krönika i dagen SvD (8/10). Jag tror meningsutbytet kring MP:s och Alice Bah Kuhnkes med fleras syn på politik och kultur kommer att gå till historien. Det handlar på ett plan om ställningen för statens museer men är också typisk för dagens debatteknik där den som kastar en brandfackla sällan får raka svar eller klara argument som mothugg. Istället sveps texterna in i ett dunkel av det nyspråkliga fenomenet normkritik med alla dess förment korrekta och i sak förvillande, avledande och i realiteten triviala begrepp. Nåja, hur som helst, sätt av en timme och läs alla inlägg i den här debatten så kommer du riktigt nära samtiden."
Keep up the good work!
Med vänlig hälsning / Matts W

Från: <eva.nicklasson@enuab.se>
Datum: 8 oktober 2016 10:33:40 CEST
Till: <kulturdebatt@svd.se>
Ämne: Ola Wong/Kulturdebatt/8 oktober
Svara till: <eva.nicklasson@enuab.se>

Hej Ola
Appropå kultur, den 8 oktober 2016
Just så, behåll alla tre museerna och låt dem förbli just museer!!
(Hoppas att det vidarebefordras till dig trots den mer allmänna adressen)

För mig handlar museer om ting som visas upp. Jag var barn under 1970-talet där allting skulle petas in i en politisk kontext som effektivt dödande allt intresse för kulturens magiska möjligheter. Jag har hela mitt liv tillbringat långa stunder framför montrar beskådande  ting som är tillverkade långt borta i tid och rum, och fyllts av alla frågor om hur, varför, vad hände sedan, vem har använt detta, vilka känslor hade de och så vidare. Och det gäller inte bara vackra ting, utan också skräckfyllda saker som slavpiskor och egendomliga instrument som använts för att kunna plåga människor. När dessa ting plockas ihop i olika utställningar och lastas på med en uppsjö av olika teorier så försvinner frågorna och lämnar ofta väldigt lite utrymme till fantasin.
Jag tycker att man skall utveckla museerna, men storskalighet har aldrig varit en bra grogrund för originalitet och fackkunskap måste väl ändå var det som är grunden för all museal verksamhet. Det är trots allt så att det enda som finns är tingen - allt annat är någons tolkning av kontexten. Och för att kunna göra tankeväckande utställningar krävs mer än aldrig så korrekta ismer och teorier. Museets uppdraget måste ju slutligen bli att få besökarna att på hemvägen ställa frågorna och och vilja ha svaren. Vilket är grunden för den allmänbildning som samhället aldrig kan få nog av.

Med vänlig hälsning
Eva Nicklasson

Eva Nicklasson Utveckling AB

 

 

Tuesday
Oct042016

Läsarmejl om Historiska museet

Appropå artikeln i DN idag. Fick ett läsarmejl om hur det är att besöka historiska museet, där en av artikelförfattarna är forskningschef:
"Hej Ola, Jag heter Emma Bergman och tyckte din artikel om normkritiken på Världskulturmuseerna var intressant och angelägen. Jag tänkte du kunde vara intresserad av höra vad som möter en besökare på Historiska museet i Stockholm.

När jag besökte museet blev jag störd över hur museet överallt satt upp små skyltar med kommentarer från vanliga besökare som inte kunde något om svensk historia. Jag går på museum för att lära mig något och då vill jag att de skyltar som man använder dyrbar plats till ska vara skrivna av experter eller på annat sätt belysa historia. Vad som gjorde skyltarna helt befänga var att de allra flesta överhuvudtaget inte handlade om svensk historia! 
Vid ett medeltida skulturfragment får man veta att ett latinamerikanskt par ser likheter med detta fragment och latinamerikanska skulpturer. Vid en utställning om hur bomull kom till Sverige på 1700-talet får man veta att en nutida kvinna från ett afrikanskt land i sin barndom använde bomull för att rengöra tänderna. När man kommer till förra sekelskiftet då den svenska flaggan blir populär kommenterar en man från en av Turkmenistan att han dröm om ett fritt hemland och att kunna se sin egen flagga fladdra där. 
Jag vill betona att jag tycker det är intressant och viktigt att lära sig om andra länder och kulturer men om jag går på ett museum för svensk historia vill jag ju lära mig om mitt eget land. Är museiledningen rädda att museet på något sätt ska uppmuntra till enögd nationalism och rasism? Är det därför de har flikat in dessa, i just detta sammanhang, irrelevanta röster? 


Den värsta kommentaren fanns dock vid en utställning om häxbränningen på 1600-talet. Man kunde göra ett litet test för att avgöra hur stor risk man själv skulle löpa för att bli anklagad som häxa. Då kvinnlig kön var en stor riskfaktor fick man frågan om vilket kön man själv hade. Museethade då satt upp en kommentar från en homosexuell man som kände sig kränkt över att behöva ange sitt kön. Med tanke på den ödesdigra roll som kön spelade för dessa kvinnors fruktansvärda död är denna kommentar djupt okänslig och t o m kränkande. 
Jag vill här framföra att jag själv har en nära släkting som är transperson och att jag självklart stödjer HBTQ-personers kamp för rättigheter och respekt. 


Jag tycker det viktigt att man frångår en förlegad nationalistisk syn på svensk historia men detta måste göras på ett seriöst sätt och med utgångspunkt från att besökare faktiskt vill lära sig något. Vi har sju historiska minoriteter i detta land (detta om man utgår ifrån de officiella minoritetsspråken), en del av dem har levt i landet innan Sverige existerade som rike. Varför integerar inte Historiska museet dessa gruppers villkor genom tiderna i sin permanena utställning istället för att sätta upp irrelevanta skyltar? Har man inte expertis till detta på museet?
Med vänliga hälsningar,
Emma Bergman, historiejournalist."

 

Friday
Sep302016

Förslagen som hotar Östasiatiska överlämnade till regeringen

Nu har chefen för Statens museer för Världskultur Ann Follin överlämnat rapporten om Världskulturmuseernas framtid till kulturministern Alice Bah Kuhnke. Förslaget om byggnaderna:
"Myndighetens bedömning är att de tre föreslagna handlingsalternativen Fokus Gärdet + tillbyggnad, Nytt Världskulturmuseum Stockholm (nybyggnad) och Nytt Världskulturmuseum Stockholm (ombyggnad) har bäst förutsättningar"
Snabb kommentar: 
Östasiatiska är slut som självständigt museum och dömt att bli filial till Etnografiska eller misshandlas i sammanslagningen till helt nytt museum. Själva sammanslagningen i sin tur ser ut att ha alla förutsättningar att bli ett dyrt fiasko, likt polisreformen eller gamla dysfunktionella statens konstmuseer  – men många konsulter kommer bli glada på processen.

Den ursäkt som används för reformen är att finanserna är dåliga och det saknas rörliga medel.

Det är nu så att museet i Göteborg är det som är det svarta hålet i budgeten och går dåligt. Göteborgsmuseet har i särklass dyrast lokalhyra 25517 tkr och 2549 kr per kvadratmeter, jämfört med det billigaste Östastiska som har lokalkostnad på bara 7335 tkr och 1675 kr per kvadratmeter. Både Medelhavsmuseet och ÖM står sig hyfsat trots ytterst liten budget och krypande politisering. Varför vill man då göra om allt efter fiaskomodellen  i Göteborg?

Thursday
Sep082016

Regeringen gör museerna till propagandacentraler

Skrev en SvD-krönika om politiseringen och kunskapsföraktet som hotar att förstöra Östasiatiska och de andra Världskulturmuséerna, läs den här: "Redan när kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsatte Ann Follin som chef för Statens museer för världskultur förra året visade hon en häpnadsväckande brist på intresse för, tja, världens kulturer – bortom svensk inrikespolitik. Pressträffen handlade om att använda museerna för att "stärka toleransen för mångkultur".

Till den 30 september ska Follin presentera hur de ska förbättra den dåliga ekonomin, myndigheten gick 5,8 miljoner back 2015 och "tydliggöra världskulturuppdraget”. För detta har Follin lagt knappt 1,8 miljoner kronor på konsulter, däribland "stöd" till chefsgruppen och överintendenten Ann Follin, enligt MBL-förhandlingar den 25 augusti (fler fakturor på väg).  

Läs gärna styrdokumentet för den nya organisationen och chefsstruktur för statens museer för världskultur på den här länken, den präglas av chockernade populism, kunskapsförakt och politisering av museet. De flesta planer som presenterats innebär att Östasiatiska mister sina lokaler på sikt. Follin vill fördubbla besökarantalen genom att gå från vad "vi tycker är viktigt till det målgruppen tycker är relevant". Ett nytt Kids/Young Advisory Board ska upplysa sakkunskapen om det. Museumcheferna är avskaffade och chefsposterna besättsnumera av byråkrater och marknad-kommunikation, sakkunskapen har inget inflytande. Om Alice Bah Kuhnke och Ann Follin tror att de kan "stärka toleransen för mångkultur" genom att vingklippa de institutioner som faktiskt har kunskap om andra kulturer och istället trycka "mångkultur är bra" i halsen på folk så är det så dumt att jag faktiskt inte saknar ord, och de kan som sagt läsas här: http://www.svd.se/regeringen-forvandlar-museer-till-propagandacentraler

Monday
Sep052016

Bokmässan och Bukowskis

Efter sommarstiltjen drar höst och tal igång. Den 17 september är det ny heldag om Kinas kulturhistoria i samarbete med Bukowskis och den här gången med Östasiatiska muséet, anmäl dig här om du är intresserad https://accent.svd.se/stolthet-och-fordom-en-heldag-om-kina-3408.html   

Stolthet och fördom - En heldag om Kina 
Hör författaren, Kina-kännaren och SvD-medarbetaren Ola Wong samtala med Bukowskis specialist Cecilia Nordström om Kina förr och nu, landets historia, dess skatter, ekonomiska uppgångar och fall. Östasiatiska museets intendent Michel Lee berättar även om den illegala handeln med kulturföremål, det hotade kulturarvet och hur det kan undvikas. Arrangemanget är speciellt framtaget för SvD accent. 


Datum: Lördagen den 17 september
Tid: kl 11.00-16.00
Plats: Östasiatiska Museet
Övrigt: Lunch och kaffe ingår i priset

 

På Bokmässan i Göteborg pratar jag på lördagen den 24 september.kl 10.00-10.45, är jag med i panel och pratar om yttrandefrihet och Kina. Övriga i panelen är SR:s Cecilia Uddén pratar om Mellanöstern, Ryssland (Anna-Lena Laurén)  och Ungern (Gabriel Byström, som leder samtalet). Senare klockan 13.00-13.20, samtalar jag med Angela Gui, den bortförde bokförläggaren och svenske medborgaren Gui Minhais dotter. Hon har för övrigt kommit med en debattartikel i ämnet som kan läsas här 

Page 1 ... 2 3 4 5 6 ... 71 Next 5 Entries »