Navigation
Powered by Squarespace
Sök
Tuesday
Oct042016

Läsarmejl om Historiska museet

Appropå artikeln i DN idag. Fick ett läsarmejl om hur det är att besöka historiska museet, där en av artikelförfattarna är forskningschef:
"Hej Ola, Jag heter Emma Bergman och tyckte din artikel om normkritiken på Världskulturmuseerna var intressant och angelägen. Jag tänkte du kunde vara intresserad av höra vad som möter en besökare på Historiska museet i Stockholm.

När jag besökte museet blev jag störd över hur museet överallt satt upp små skyltar med kommentarer från vanliga besökare som inte kunde något om svensk historia. Jag går på museum för att lära mig något och då vill jag att de skyltar som man använder dyrbar plats till ska vara skrivna av experter eller på annat sätt belysa historia. Vad som gjorde skyltarna helt befänga var att de allra flesta överhuvudtaget inte handlade om svensk historia! 
Vid ett medeltida skulturfragment får man veta att ett latinamerikanskt par ser likheter med detta fragment och latinamerikanska skulpturer. Vid en utställning om hur bomull kom till Sverige på 1700-talet får man veta att en nutida kvinna från ett afrikanskt land i sin barndom använde bomull för att rengöra tänderna. När man kommer till förra sekelskiftet då den svenska flaggan blir populär kommenterar en man från en av Turkmenistan att han dröm om ett fritt hemland och att kunna se sin egen flagga fladdra där. 
Jag vill betona att jag tycker det är intressant och viktigt att lära sig om andra länder och kulturer men om jag går på ett museum för svensk historia vill jag ju lära mig om mitt eget land. Är museiledningen rädda att museet på något sätt ska uppmuntra till enögd nationalism och rasism? Är det därför de har flikat in dessa, i just detta sammanhang, irrelevanta röster? 


Den värsta kommentaren fanns dock vid en utställning om häxbränningen på 1600-talet. Man kunde göra ett litet test för att avgöra hur stor risk man själv skulle löpa för att bli anklagad som häxa. Då kvinnlig kön var en stor riskfaktor fick man frågan om vilket kön man själv hade. Museethade då satt upp en kommentar från en homosexuell man som kände sig kränkt över att behöva ange sitt kön. Med tanke på den ödesdigra roll som kön spelade för dessa kvinnors fruktansvärda död är denna kommentar djupt okänslig och t o m kränkande. 
Jag vill här framföra att jag själv har en nära släkting som är transperson och att jag självklart stödjer HBTQ-personers kamp för rättigheter och respekt. 


Jag tycker det viktigt att man frångår en förlegad nationalistisk syn på svensk historia men detta måste göras på ett seriöst sätt och med utgångspunkt från att besökare faktiskt vill lära sig något. Vi har sju historiska minoriteter i detta land (detta om man utgår ifrån de officiella minoritetsspråken), en del av dem har levt i landet innan Sverige existerade som rike. Varför integerar inte Historiska museet dessa gruppers villkor genom tiderna i sin permanena utställning istället för att sätta upp irrelevanta skyltar? Har man inte expertis till detta på museet?
Med vänliga hälsningar,
Emma Bergman, historiejournalist."

 

Friday
Sep302016

Förslagen som hotar Östasiatiska överlämnade till regeringen

Nu har chefen för Statens museer för Världskultur Ann Follin överlämnat rapporten om Världskulturmuseernas framtid till kulturministern Alice Bah Kuhnke. Förslaget om byggnaderna:
"Myndighetens bedömning är att de tre föreslagna handlingsalternativen Fokus Gärdet + tillbyggnad, Nytt Världskulturmuseum Stockholm (nybyggnad) och Nytt Världskulturmuseum Stockholm (ombyggnad) har bäst förutsättningar"
Snabb kommentar: 
Östasiatiska är slut som självständigt museum och dömt att bli filial till Etnografiska eller misshandlas i sammanslagningen till helt nytt museum. Själva sammanslagningen i sin tur ser ut att ha alla förutsättningar att bli ett dyrt fiasko, likt polisreformen eller gamla dysfunktionella statens konstmuseer  – men många konsulter kommer bli glada på processen.

Den ursäkt som används för reformen är att finanserna är dåliga och det saknas rörliga medel.

Det är nu så att museet i Göteborg är det som är det svarta hålet i budgeten och går dåligt. Göteborgsmuseet har i särklass dyrast lokalhyra 25517 tkr och 2549 kr per kvadratmeter, jämfört med det billigaste Östastiska som har lokalkostnad på bara 7335 tkr och 1675 kr per kvadratmeter. Både Medelhavsmuseet och ÖM står sig hyfsat trots ytterst liten budget och krypande politisering. Varför vill man då göra om allt efter fiaskomodellen  i Göteborg?

Thursday
Sep082016

Regeringen gör museerna till propagandacentraler

Skrev en SvD-krönika om politiseringen och kunskapsföraktet som hotar att förstöra Östasiatiska och de andra Världskulturmuséerna, läs den här: "Redan när kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsatte Ann Follin som chef för Statens museer för världskultur förra året visade hon en häpnadsväckande brist på intresse för, tja, världens kulturer – bortom svensk inrikespolitik. Pressträffen handlade om att använda museerna för att "stärka toleransen för mångkultur".

Till den 30 september ska Follin presentera hur de ska förbättra den dåliga ekonomin, myndigheten gick 5,8 miljoner back 2015 och "tydliggöra världskulturuppdraget”. För detta har Follin lagt knappt 1,8 miljoner kronor på konsulter, däribland "stöd" till chefsgruppen och överintendenten Ann Follin, enligt MBL-förhandlingar den 25 augusti (fler fakturor på väg).  

Läs gärna styrdokumentet för den nya organisationen och chefsstruktur för statens museer för världskultur på den här länken, den präglas av chockernade populism, kunskapsförakt och politisering av museet. De flesta planer som presenterats innebär att Östasiatiska mister sina lokaler på sikt. Follin vill fördubbla besökarantalen genom att gå från vad "vi tycker är viktigt till det målgruppen tycker är relevant". Ett nytt Kids/Young Advisory Board ska upplysa sakkunskapen om det. Museumcheferna är avskaffade och chefsposterna besättsnumera av byråkrater och marknad-kommunikation, sakkunskapen har inget inflytande. Om Alice Bah Kuhnke och Ann Follin tror att de kan "stärka toleransen för mångkultur" genom att vingklippa de institutioner som faktiskt har kunskap om andra kulturer och istället trycka "mångkultur är bra" i halsen på folk så är det så dumt att jag faktiskt inte saknar ord, och de kan som sagt läsas här: http://www.svd.se/regeringen-forvandlar-museer-till-propagandacentraler

Monday
Sep052016

Bokmässan och Bukowskis

Efter sommarstiltjen drar höst och tal igång. Den 17 september är det ny heldag om Kinas kulturhistoria i samarbete med Bukowskis och den här gången med Östasiatiska muséet, anmäl dig här om du är intresserad https://accent.svd.se/stolthet-och-fordom-en-heldag-om-kina-3408.html   

Stolthet och fördom - En heldag om Kina 
Hör författaren, Kina-kännaren och SvD-medarbetaren Ola Wong samtala med Bukowskis specialist Cecilia Nordström om Kina förr och nu, landets historia, dess skatter, ekonomiska uppgångar och fall. Östasiatiska museets intendent Michel Lee berättar även om den illegala handeln med kulturföremål, det hotade kulturarvet och hur det kan undvikas. Arrangemanget är speciellt framtaget för SvD accent. 


Datum: Lördagen den 17 september
Tid: kl 11.00-16.00
Plats: Östasiatiska Museet
Övrigt: Lunch och kaffe ingår i priset

 

På Bokmässan i Göteborg pratar jag på lördagen den 24 september.kl 10.00-10.45, är jag med i panel och pratar om yttrandefrihet och Kina. Övriga i panelen är SR:s Cecilia Uddén pratar om Mellanöstern, Ryssland (Anna-Lena Laurén)  och Ungern (Gabriel Byström, som leder samtalet). Senare klockan 13.00-13.20, samtalar jag med Angela Gui, den bortförde bokförläggaren och svenske medborgaren Gui Minhais dotter. Hon har för övrigt kommit med en debattartikel i ämnet som kan läsas här 

Thursday
Jun022016

Kinas fiskare har blivit globalt problem

Skrev en krönika för SvD om hur Kina upprepar västvärldens katastrofala fiskepolitik, i större skala: http://www.svd.se/kinas-fiskare-har-blivit-ett-globalt-problem 

Bakgrunden till krönikan är följande: Kinesiska fiskare har de senaste åren fått massiva subventioner att uppgradera sina fartyg och har nu världens utan jämförelse största och mest avancerade ocenagående fiskeflotta. De har sedan  dess  gripits för tjuvfiske över hela världen. Skalan och omständigheterna tyder på att  i de fall det inte är direkt påhejat av kinesiska myndigheter (som i Sydkinesiska havet) så tolererar de det (som i Argentina): I Argentina, Sri Lanka, Ryssland, Nigeria, Indonesien osv har kinesiska fiskare gripits, inte sällan har de gått till våldsamt motangrepp och rammat kustbevakning, De kinesiska båtarna ingår ofta i militären, där de kallas fiskemilisen. De utrustas med kinas eget sat-nav system Beidou. Man kan därför anta att militär och kustbevakningen vet exakt att båtarna är och tjuvfiskar på främmande staters terroritorium, utan att något sker. När fiskarna grips utövar Kina istället ofta diplomatiska påtryckningar så att de släpps utan större påföljder. Detta tjuvfiske är en katastrof för fiskbestånden världen runt, och lokalbefolkningar som är beroende av fisken för överlevnad och jobb.

Notera också att Hua Li 8 en av de båtar som Indonesiska flottan grep i april för tjuvfiske, redan var efterlyst av Interpol för tjuvfiske vid Argentina, på andra sidan jorden!  Vid ett tillfälle knivhögg och dödades en sydkoreansk kustbevakare vid inspektionen. Att de vågar ramma båtar osv tyder på att de känner att de har politisk uppbackning. Som jag skriver: "Kinas fiskare har blivit ett globalt problem som både orsakar och är orsakade av samma sak: utfiskade hav och hundra år av katastrofal fiskepolitik. Men fiskeflottan är också en avgörande styrka i Kinas strategi för att ta Sydkinesiska havet." 

För den som vill läsa mer om i ämnet rekommenderar jag följande länkar, 

Om: ”Sedan dess har kinesiska fiskare gripits över hela världen”http://www.economist.com/news/asia/21697030-why-do-chinese-fishermen-keep-getting-arrested-trawling-trouble

"I mars sköt och sänkte Argentinas kustbevakning en kinesisk tjuvfiskande båt som hade försökt ramma dem"

 http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35815444 

 "hundra år av katastrofal fiskepolitik. ” http://www.svd.se/lyssna-pa-forskarna-inte-pa-fiskeindustrin

 ”I december vädjade 24 afrikanska länder Kina att upphöra med tjuvfisket som tar maten ur munnen från afrikanska fiskare.”

http://www.voanews.com/content/african-countries-call-for-china-to-stop-illegal-fishing/3133482.html 

”fiskeflottan är också en avgörande styrka i Kinas strategi för att ta Sydkinesiska havet.” 

http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2015/03/31/meet-the-chinese-maritime-militia-waging-a-peoples-war-at-sea/

 ”Just Tanmens fiskemilis har gjort sig notoriskt kända för det. ”

http://www.andrewerickson.com/2016/04/model-maritime-militia-tanmens-leading-role-in-the-april-2012-scarborough-shoal-incident/

 "Xi Jinpings uppmaning i Tanmen är bara en fortsättning på Europa och Nordamerikas galna fiskepolitik, som ödelade Newfoundlands torskbankar och Östersjön."  http://www.svd.se/kallrokt-al-lika-barbariskt-som-stekta-hundvalpar

Globalt har bestånden av kommersiellt viktiga arter som makrill och tonfisk minskat med 75 procent sedan 70-talet.

 http://www.huffingtonpost.com/entry/crucial-marine-populations-cut-in-half-since-the-1970s-report_us_55f9ecd2e4b00310edf5b1b2

”De har världens största fiskeflotta” http://www.fao.org/3/a-i3720e/i3720e01.pdf

För den som vill engagera sig mot tjuvfiske, eller bara läsa mer om detta globala problem så kolla NGO:n www.stopillegalfishing.com 

Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 72 Next 5 Entries »