Navigation
Powered by Squarespace
Sök
Monday
Sep052016

Bokmässan och Bukowskis

Efter sommarstiltjen drar höst och tal igång. Den 17 september är det ny heldag om Kinas kulturhistoria i samarbete med Bukowskis och den här gången med Östasiatiska muséet, anmäl dig här om du är intresserad https://accent.svd.se/stolthet-och-fordom-en-heldag-om-kina-3408.html   

Stolthet och fördom - En heldag om Kina 
Hör författaren, Kina-kännaren och SvD-medarbetaren Ola Wong samtala med Bukowskis specialist Cecilia Nordström om Kina förr och nu, landets historia, dess skatter, ekonomiska uppgångar och fall. Östasiatiska museets intendent Michel Lee berättar även om den illegala handeln med kulturföremål, det hotade kulturarvet och hur det kan undvikas. Arrangemanget är speciellt framtaget för SvD accent. 


Datum: Lördagen den 17 september
Tid: kl 11.00-16.00
Plats: Östasiatiska Museet
Övrigt: Lunch och kaffe ingår i priset

 

På Bokmässan i Göteborg pratar jag på lördagen den 24 september.kl 10.00-10.45, är jag med i panel och pratar om yttrandefrihet och Kina. Övriga i panelen är SR:s Cecilia Uddén pratar om Mellanöstern, Ryssland (Anna-Lena Laurén)  och Ungern (Gabriel Byström, som leder samtalet). Senare klockan 13.00-13.20, samtalar jag med Angela Gui, den bortförde bokförläggaren och svenske medborgaren Gui Minhais dotter. Hon har för övrigt kommit med en debattartikel i ämnet som kan läsas här 

Thursday
Jun022016

Kinas fiskare har blivit globalt problem

Skrev en krönika för SvD om hur Kina upprepar västvärldens katastrofala fiskepolitik, i större skala: http://www.svd.se/kinas-fiskare-har-blivit-ett-globalt-problem 

Bakgrunden till krönikan är följande: Kinesiska fiskare har de senaste åren fått massiva subventioner att uppgradera sina fartyg och har nu världens utan jämförelse största och mest avancerade ocenagående fiskeflotta. De har sedan  dess  gripits för tjuvfiske över hela världen. Skalan och omständigheterna tyder på att  i de fall det inte är direkt påhejat av kinesiska myndigheter (som i Sydkinesiska havet) så tolererar de det (som i Argentina): I Argentina, Sri Lanka, Ryssland, Nigeria, Indonesien osv har kinesiska fiskare gripits, inte sällan har de gått till våldsamt motangrepp och rammat kustbevakning, De kinesiska båtarna ingår ofta i militären, där de kallas fiskemilisen. De utrustas med kinas eget sat-nav system Beidou. Man kan därför anta att militär och kustbevakningen vet exakt att båtarna är och tjuvfiskar på främmande staters terroritorium, utan att något sker. När fiskarna grips utövar Kina istället ofta diplomatiska påtryckningar så att de släpps utan större påföljder. Detta tjuvfiske är en katastrof för fiskbestånden världen runt, och lokalbefolkningar som är beroende av fisken för överlevnad och jobb.

Notera också att Hua Li 8 en av de båtar som Indonesiska flottan grep i april för tjuvfiske, redan var efterlyst av Interpol för tjuvfiske vid Argentina, på andra sidan jorden!  Vid ett tillfälle knivhögg och dödades en sydkoreansk kustbevakare vid inspektionen. Att de vågar ramma båtar osv tyder på att de känner att de har politisk uppbackning. Som jag skriver: "Kinas fiskare har blivit ett globalt problem som både orsakar och är orsakade av samma sak: utfiskade hav och hundra år av katastrofal fiskepolitik. Men fiskeflottan är också en avgörande styrka i Kinas strategi för att ta Sydkinesiska havet." 

För den som vill läsa mer om i ämnet rekommenderar jag följande länkar, 

Om: ”Sedan dess har kinesiska fiskare gripits över hela världen”http://www.economist.com/news/asia/21697030-why-do-chinese-fishermen-keep-getting-arrested-trawling-trouble

"I mars sköt och sänkte Argentinas kustbevakning en kinesisk tjuvfiskande båt som hade försökt ramma dem"

 http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35815444 

 "hundra år av katastrofal fiskepolitik. ” http://www.svd.se/lyssna-pa-forskarna-inte-pa-fiskeindustrin

 ”I december vädjade 24 afrikanska länder Kina att upphöra med tjuvfisket som tar maten ur munnen från afrikanska fiskare.”

http://www.voanews.com/content/african-countries-call-for-china-to-stop-illegal-fishing/3133482.html 

”fiskeflottan är också en avgörande styrka i Kinas strategi för att ta Sydkinesiska havet.” 

http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2015/03/31/meet-the-chinese-maritime-militia-waging-a-peoples-war-at-sea/

 ”Just Tanmens fiskemilis har gjort sig notoriskt kända för det. ”

http://www.andrewerickson.com/2016/04/model-maritime-militia-tanmens-leading-role-in-the-april-2012-scarborough-shoal-incident/

 "Xi Jinpings uppmaning i Tanmen är bara en fortsättning på Europa och Nordamerikas galna fiskepolitik, som ödelade Newfoundlands torskbankar och Östersjön."  http://www.svd.se/kallrokt-al-lika-barbariskt-som-stekta-hundvalpar

Globalt har bestånden av kommersiellt viktiga arter som makrill och tonfisk minskat med 75 procent sedan 70-talet.

 http://www.huffingtonpost.com/entry/crucial-marine-populations-cut-in-half-since-the-1970s-report_us_55f9ecd2e4b00310edf5b1b2

”De har världens största fiskeflotta” http://www.fao.org/3/a-i3720e/i3720e01.pdf

För den som vill engagera sig mot tjuvfiske, eller bara läsa mer om detta globala problem så kolla NGO:n www.stopillegalfishing.com 

Monday
May162016

Succé för Operan Teamplayer

Dagens inlägg är enbart skryt om min fru Oda Fiskums opera Teamplayer, som hade succépremiär i Oslo i helgen. Som Opera With Pearls http://www.operawithpearls.com/blog/team-player-operakollektivet skriver

"... This three-character opera is modern, genuinely funny, and refreshingly simple."

 

 An opera about the generation that went from using the café as an office to working in a café.

Operakollektivet https://www.facebook.com/operakollektivet/ latest production *Team Player* is relevant to literally every single 90s child and Gen Y out there. Literally. If you've ever worked in customer service, whether in retail or a chain restaurant, you are bound to relate with the characters of this dark comedy".

 In the words of Fiskum: 

You're young, you're promising, your supervisors think you could be something, and all the stories you've heard about people who could be somthing ends with them being it. You get yourself education, experience and expose everyone you meet to your unique, sparkling self. But around the corner looms your thirtieth birthday, and suddenly you're not "young and promising" anymore. But you haven't become something that pays the rent or the student loan either.  

So what do you do? Welcome to the coffe chain SueUs, where dreams shrink but the smallest size is always large.

 Team Player was initially a 20 minutes fringe theatre piece, and evolved into an opera under the collaboration of playwright Oda Fiskum and composer Gisli J. Gretarsson, Produced by Barihunk Patrick Egersborg, who also inteprets the Boss in a rich bass-baritone voice .. Prodigy, interpreted by soprano Ivi Karnezi, goes from studying at SueUs, to working for the company. Karnezi perfectly embodies the Gen Y who awkwardly wants to please her boss, slowly spiraling down a standardized process, and losing her spark on the way. Recognize yourself? "

Läs mer här http://www.operawithpearls.com/blog/team-player-operakollektivet

 

Jag såg Teamplayer första gången i Peking för fyra år sedan där Oda https://odafiskum.wordpress.com satt upp den med sitt teaterkompani Elephant in the room. Oda har tidigare jobbat på Starbucks i London... Den underliggande insikten är hur våra personligheter formas av storföretagen vi arbetar för "Are you a real person? Are you an easy going, happy-clappy, spirited, cheery, customer friendly, lovely person? Den insikten är lika relvant i Peking, New York som i Stockholm. Själv tycker jag det är befriande att se något nytt på scen som inte involverar att skådespelarna klär av sig nakna och skriker. Teamplayer är lätt, smart, rolig och har samtidigt en musikalisk komplexitet på wagnersk nivå, som ändå är njutbar och går att tralla. Alla de egenskaper som operagenren en gång blev stor med.  

 Det finns ju ingenting svårare än att göra något lätt och bra samtidigt, men Teamplayer lyckas med det.Den norske komponisten Marcus Paus är en av flera som kommenterat lyriskt: 

"Kort fortalt: Det friskeste initiativet jeg har sett på operafronten her til lands. Er opera i krise, heter nærmeste botemiddel Operakollektivet!"

Nu hoppas jag att den kommer till Sverige. Folkoperan borde vara given!

Wednesday
May042016

Klar för bokmässan

Har glädjen att meddela att det nu är helt klart att Gabriel Byström leder ett 45 minuter långt seminarium med Cecilia Uddén, Anna-Lena Laurén och undertecknad på Bokmässan 2016. Arrangören är Bodil Tingsby från Göteborgs universitets projekt Global free speech. Det blir den 24 september 10-10:45 och puffen är:

Vad är yttrandefrihet i Mellanöstern, Kina, Ryssland, Ungern…

Yttrandefrihet är en universell mänsklig rättighet. Den är inte obegränsad, den medför ansvar, skyldigheter och handlar om såväl juridik som etik och moral.  Det är en av de mest politiserade frågorna på den globala arenan. Hur uppfattas yttrandefrihet i kulturer med en annan uppfattning om staten, individens roll i samhället och global politik – med vilka konsekvenser? Det måste vi känna till om globala överenskommelser ska bli en framgång i arbetet att främja yttrandefriheten i delar av världen där yttrandefriheten är begränsad. Mer än någonsin krävs globala lösningar när den digitala offentligheten i hög grad baseras på globala företag utomlands. Om detta talar några namnkunniga utrikeskorrespondenter.

Medverkande: Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Mellanöstern, Anna-Lena Laurén, Dagens nyheters korrespondent i Ryssland, Ola Wong, journalist som bevakar Kina och författare till boken Pekingsyndromet.

Moderator: Gabriel Byström, kanalchef Sveriges radio P4, journalist och författare till boken om Ungern, Tystnadens triumf.

Arrangör: Göteborgs universitet. 

Sverige (och Finland) firar i år 250-årsjubiléet av världens äldsta tryckfrihetslagstiftning.

Friday
Apr082016

Stäng av tvångsmusiken

Skrev en krönika om tvångsmusik och ljudkänslighet http://www.svd.se/jag-ser-fram-emot-lagstiftning-mot-tvangsmusik  och oj vilken respons jag har fått från läsarna! Jag skrev "Från Shanghai till Stockholm har samhällets gemensamma utrymmen blivit övertagna av musik. Affärer, krogen, gymmet, gallerior är numera i en ljudsmog som förhindrar tänkande och äkta känslor. Det finns ingen valfrihet, det enda alternativet är att isolera sig....Själv ser jag fram mot en motrörelse som med lagstiftning och kampanjer tvingar marknaden till tystnad, på samma sätt som passiv rökning blivit oacceptabelt i offentliga miljöer. När tvångsmusiken stängts av kommer ingen att sakna den. I stället kommer vi att undra varför vi accepterade den så länge." Det visade sig att det redan har börjat, som en läsare skrev nedan:

"Som ett steg i debatten har vi startat en hemsida som heter matro.nu

Restauranger med bra ljudmiljö.


Ola jag läser din artikel idag. Mycket bra och vi håller helt med och jobbar med detta hela tiden men behöver hjälp med gehör från politiker, restauranger, myndigheter osv. I förrgår satt jag och min kollega Dr Thomas Lagö i P4 Stockholm och pratade med Pär Fontander om just detta ämne.

Du kan lyssna här
Lasse i radio 6 april 16

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/701994?programid=4810
gå in 1 Tim och 12 min i programmet. Där börjar vi parat om ljud med ljuddoktorerna.

Vi håller med. Vi behöver ett helt nytt ljudtänkande både hos politiker, arkitekter och affärsmän samt “hos alla andra". Mer ljud säljer inte längre! 
Jag och Thomas vet hur ljud påverkar oss medvetet och omedvetet och den väg vi är på väg just nu på leder till hörselskador men framför allt till mer stress och sjukskrivningar. Hur mycket har samhället råd med för att betala alla sjukrivningar och permanenta tinnitussador.
Även våra barn påverkas kollosolt och oftast har de ingen möjlighet att skydda sig. Tänk på det stackars barnet i barnvagnen i tunnelbanan vid Fridhemsplan! Varför tillåter vi detta?

Vi kan och vet hur detta kan bekämpas men vi behöver ett bredare stöd och vi gillar din artikel Hur kan vi samarbeta och hjälpa varandra?

Vi ser fram emot din respons. Vi är motrörelsen mot allt oljud.

Mvh
Lars Bergh Ljudombudsman och Dr Thomas Lagö (samt adjungerad professor)"

Följande är några andra av de många läsarmejl jag fått: 

"

Hej,  
Jag har just läst din krönika i SvD ang ljud,  och håller verkligen med. 
Det går ju knappt att gå in i en affär utan att det spelas jättehög musik.  Hur det ska hetsa till köpbeslut förstår jag inte.  Nog blir jag hetsad,  men inte till att köpa något,  utan att lämna affären snarast möjligt för jag får högt blodtryck och hjärtklappning. Jag var i London för några år sedan och att gå in i en klädaffär där var ju närmast tortyr.  Jag trodde jag hamnat på ett disko och ville bara därifrån. 
Inte undra på att e-handeln ökar. 

Tack för en bra krönika.

Med vänliga hälsningar 
Karin Vesterlund "

 

"Tack för din artikel om tvångsmusik - bra beteckning …

Jag har irriterat mig på tvångsmusiken i olika tv-inslag och på radio.
Det gäller bl a Ett med Naturen, Antikrundan och senast ett reportage i Aktuellt. Man spelar ganska stark bakgrundsmusik även när någon intervjuas. Ofta är det helt själlös musik ”muzzak”, helt enkelt dålig musik utan några konstnärliga ambitioner.
Åtminstone SVT och SR borde förbjuda denna typ av tvångsmusik. Jag brukar stänga av program med muzzak och då har de missat en tittare och lyssnare. Undrar hur många som reagerar som jag och hur många har de öockat till sig med sin muzzak?
Jag har klagat på Ett med Naturen, P3-dokumentären och bett personal att stänga av musik i Clas  Ohlson och Coop. I Clas Ohlson-fallet höll personalen med om att musiken var hemsk och snarast skrämde iväg kunderna men kunde inte stänga av den eller byta ut den. I Coop-fallet stängde de av musiken, där var det personalen självt som valt ut den."
Bosse Hammarström skriver: 
Jättebra skrivet! Tack.

Mitt gym, attic, har ett avtal med en streamingfirma som gör att personalen inte får röra musikanläggningen, då utgår "böter". Av någon anledning förutsätts att alla som går in i ett gym måste tvångsmatas med EDM och Avicii.
Dags att bilda en "kampgrupp" på Facebook?

Upp till strid mot den akustiska nedsmutsningen!

Många läsare har berättat om den oerhörda irritationen att inte ens personalen kan stänga av eller sänka musiken, utan att den styrs centralt vilket betyder att det krävs att nå chefen för att det ska ske (något de flesta varken har tid eller ork till).
"Musiken" pågår överallt, till och med i garage vilket är en pina för de som har hörapparater, dessa förstärker nämligen alla ljud, som fd. rektor Kerstin Sundin skriver: 
"Hej,
Tack för din kolumn idag. Jag känner precis som du. Jag har dessutom hörapparater eftersom jag jobbat i bullrig miljö och fått hörselnedsättning och tinnitus, nämligen i skolans värld. Att inte kunna värja sig mot ljud är förskräckligt. Till och med i garage finns evighetsmusik, som inte är musik egentligen utan bara ett sammelsurium av toner.
Låt oss starta ett parti, vars viktigaste fråga blir att sanera ljudmiljön.
Det är inte farligt att ha tyst omkring sig så att man hör vad man tänker. På krogen ser man allt oftare folk som sitter i ett sällskap och glor på sina telefoner! Ja, vad ska de annars göra, de hör ju inte vad de andra säger, på grund av ljudmiljön.
Fram för tystnaden!

Med vänlig hälsning
Kerstin Sundin
Fd rektor"
En sak är klar: De som är trötta på tvångsmusik är inte ensamma, men av naturliga skäl har ljudkänsliga inte varit högljudda i debatten. Förhoppningsvis blir det ändring på det nu.

 

 


Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 71 Next 5 Entries »