Navigation
Powered by Squarespace
Sök
Friday
Aug122011

Anlita Ola Wong som talare eller moderator

 

Olas grepp om och förmåga att beskriva vad som händer i Kina är lysande.” 
Ulf Johansson, professor Ekonomihögskolan i Lund

Som föreläsare delar jag med mig av mina betraktelser om Kina som stormakt – om Xi Jinpings era, Bälte och Väg-initiativet, urbanisering, drivkrafter i kinesisk politik, miljöförstöring, kulturarv, utrikespolitik ekonomi och livet i Kina – baserat på mina fältarbeten och studier. Jag berättar också hur man gör för att analysera kinesisk politik och samhälle. Vad som är de största strukturella utmaningarna för Kina och organisationer med intresse för Kina. Jag berättar också vad alla organisationer som arbetar mot Kina kan lära med tydliga exempel exempel. Jag erbjuder skräddarsydda presentationer avsedda för målgruppen, tidigare exempel jag har gjort har handlat om ämnen såsom global strategi,CSR, företags miljö- och samhällsansvar, mänskliga rättigheter, säkerhetspolitik, journalistisk och mina böcker. Jag föreläser även om museidebatten och andra kulturdebatter jag har initierat.  Här är exempelvis en video från Sigtuna Litteraturfestival  och min medverkan på Svt Idévärlden

 Vill du veta mer eller boka mig som föreläsare, talare, paneldeltagare, moderator eller textcoach så kontakta: ola.wong@gmail.com

"Olas betraktelser om Kinas utveckling, nuläge och framtida möjliga vägval var mycket intressant att få ta del av. hans blandning av väl underbyggda fakta, historik och egna erfarenheter gav en inspirerande och på vissa plan skrämmande insikt i hur denna stora nation fungerar och inte fungerar. Jag kan varmt rekommendera andra att ta del av Ola Wongs framföranden."  Eva Redhe Ridderstad, senior Advisor på Yggdrasil AB och styrelseledamot i Orc Software och Q-Med.  

Under mer än tio år har jag rapporterat om Kina för svensk och internationell media. Det har lett till både journalistpriser som Guldspaden och fem böcker hittills – varav två böcker är kurslitteratur i utbildningar om Kina idag vid bland annat Uppsala nuförtiden. Nuförtiden är jag också en frekvent talare för organisationer, skolor och företag, 

"Ola har en djup förståelse av hur man kan beskriva Kinas utveckling på ett sätt som ökar kunskapen hos publiken och tvingar fram egna reflektioner. Ola är en sann folkbildare" . Ulf Mårtensson, UM-kommunikation arrangerar Kinadagen under Almedalsveckan.

"Ola Wong förenar en ingående kännedom om det kinesiska samhället med ett engagerat och tillgängligt sätt att förmedla sin kunskap. Som föreläsare når han ut till såväl universitetsstudenter som intresserad allmänhet och skapar en inspirerande dialog med sin publik."

 Per Bauhn, professor vid Linnéuniversitetet.

 

Bild: Kinadagen på Bukowskis

 

FRAMTRÄDANDEN: 

Stockholm 17:e januari 2018 medverkade i en panel för UD:s diplomatprogram och pratade om Kina som växande stormakt. Frågorna kommer att ta upp Xi Jinpings agenda och utrikespolitik, vad betyder Kina för regionen och världen.

Göteborg 31: januari januari föreläser på Göteborgs filmfestival om Kinas kulturpolitik. Min fru Oda Fiskum https://odafiskum.wordpress.com modererade ett annat seminarium med tre kinesiska independentregissörer i panelen. 

Uppsala 29:e januari och 12:e mars 2018 föreläser jag på Forum för Kinastudier på Uppsala universitet. Vid första föreläsningstillfälltet kommer jag att prata om Xi Jinpings krig mot korruptionen – Partiet och Lagen. Vid det andra om Kina i Xis era., Kinas internet. 

Uppsala  29:e januari 2018 kl 19:15 pratar jag också för UPF, Utrikespolitiska föreningen, vid Uppsala universitet. Rubriken på talet är "Kina – så funkar det. Ola Wong pratar om Kinas partistat i Xi Jinpings era och den 19:e partikongressen."

Tranås Söndagen 4 februari 2018 föreläser jag om Kina för Tranåsbygdens konstförening.

Uppsala 14:e december 2017 Senioruniversitetet. Rubrik: Kina – så funkar det. Fullsatt med 330 personer, de fick hyra  Missionskyrkan för föreläsningen. 

Stockholm 27:e november 2017 Senioruniversitetet. Rubrik: Kina  – Kina så funkar det.

Stockholm 17 november 2017 Kunskapsgymnasiet Kina  – så funkar det. 

Stockholm 19:e september 2017 UBS inversterarseminarum Stockholm 

Båstad 17 juli 2017. Kinas investeringar: Jag föreläser på fastighetsbolaget Catellas årliga fastighetsseminarium. Förra året var det presidentval i USA och USA var i fokus. Årets viktigaste politiska händelse är partikongressen i Kina. Jag kommer att prata om detta och kinesiska investeringsflöden, utveckling och vad det betyder för svenska aktörer. 

Almedalen 4 juli 2017 kl 14:10 Kinatimmen i Almedalen. Pratar om Kinas roll i den nya världsordningen med Björn Jerdén. I ett arrangemang av  Sweden-China Trade Council. 

 

Almedalen 4 juli 2017 kl 16:30: Debatterar Kulturarvet – Museerna, vad ska vi med dem egentligen? frågar Patrik Hadenius på Forskning & Framstegs och Riksbankens Jubileumsfonds scen i Almedalen.

Liberala Ekonomklubben, Stockholm 8 juni 2017. Pratar om En kinesisk ekonomisk världsordning

Kullagymnasiet, Höganäs 19 maj. Pratar om Kina – från Opiumkrig till Supermakt.

 

Stena Teknik, Göteborg 16 maj. Pratar om Kina – så funkar det, och varför. 

Linnéuniversitetet, Kalmar 10 maj. Ger en öppen föreläsning på temat ’Museidebatten – hur svenska museer och svensk kulturpolitik gått vilse i postkolonialt tänkande och normkritik’.

 

Högskolan Borås 26 april 2017. Pratar på konferensen "Kulturen, politiken och samhället" vid Centrum för kulturpolitisk forskning (KPC) "en årlig mötesplats som samlar både forskare och praktiker i det kulturpolitiska fältet" 

Uppsala Universitet 20 mars, Uppsala. Föreläser om Kinas krig mot korruptionen för studenterna i sinologi, Forum för kinastudier. 

Museichefskollegiet, 15 mars, tal på Sjöhistoriska, Stockholm. Föreläser om museidebatten och hur synen på museer som instrument för politiskt samhällsförändring förstör museerna. Ann Follin, chef på Världskulturmuseerna, satt i publiken. 


UBS, 13 mars , Stockholm. Kundmöte för banken, föreläser om Kina och kinesisk politik för investerare med Bin Shi förvaltare av UBS Kinafonder i Hongkong. 

OCS årsmöte, 11 mars, Stockholm. Talar om Museidebatten och Östasiatiskas framtid för Oriental Ceramics society. 

Stockholms School of Economics MBA-utbildning (Handelshögskolan) 9 februari Stockholm. Pratar om affärer och korruption i Kina.

Jämställdhetsforum i Örebro 31 januari. Pratar museidebatt på Sveriges största forum för jämställdhet, "en talkshow i historikern Yvonne Hirdmans och jämställdhetsexperten Gertrud Åströms vardagsrum. Deras soffa gästas av Ola Wong, författare och journalist, och Devin Rexvid, doktor i socialt arbete, vid Umeå universitet."

Senioruniversitetet Stockholm 23 januar, Stockholm. Pratade om Kinas väg från Opiumkrig till Supermakt. Fullsatt lokal 140 personer kom in och ytterligare 170 på väntlista! Hoppas kunna återkomma för dem.

 

Bokmässan Göteborg lördagen 24 september 2016 kl 10.00-10.45, är jag med i panel och pratar om yttrandefrihet och Kina. Övriga i panelen är SR:s Cecilia Uddén pratar om Mellanöstern, Ryssland (Anna-Lena Laurén)  och Ungern (Gabriel Byström, som leder samtalet). Senare klockan 13.00-13.20, samtalar jag med Angela Gui, den bortförde bokförläggaren Gui Minhais dotter.

Östasiatiska muséet – Stolthet och fördom, en heldag om Kina. Lördagen 17 september. Tillsammans med Bukowskis specialist Cecilia Nordström om Kina förr och nu, landets historia, dess skatter, ekonomiska uppgångar och fall. Arrangemanget är speciellt framtaget för SvD accent. 

 

Biblioteket i Askim 2 maj 2016.

Uppsala universitet 22 februari, gästföreläsning om Tigerjägaren - Xi Jinpings krig mot korruptionen.

Per Brahe-gymnasiet, Jönköping 29 januari 2016.

Handelshögskolan Executive MBA-utbildning Stockholm, 16 januari 2016.

Linköpings föreläsningsförening 5 oktober 2015

Bukowskis 10 juni: Kinadagen II: Bukowskis i samarbete med SvD Accént. Första Kinadagen blev en succé och fullsatt och många som inte fick plats, vi följer därför upp med en till den 10 juni, mer info följer. 

 

VVS Fabrikanternas råd, årsmöte: Tal om Kinas vatten Stockholm 21 maj 2015

Utrikespolitiska föreningen Uppsala 18 maj 2015.

 

Första AP-fonden. Kina – en presentation om de stora trender som formar Kinas utveckling för att kunna hjälpa till bättre informerade investeringsval. På ett förståeligt och lättillgängligt sätt visar jag hur historien och politik formar förutsättningarna för dagens kinesiska ekonomiska verklighet, miljö, urbanisering, internationella relationer och väva in förutsättningar för finans och kapitalmarknaderna i presentationen. 8 maj 2015, Stocholm. 

Linnéuniversitetet, Kalmar: Så funkar Kina  Öppen föreläsning. 15 april 2015, Kalmar. 

Bukowskis i samarbete med SvD Accént Stolthet och Fördom – En heldag om Kina http://accent.svd.se/nyheter/stolthet-och-fordom-en-heldag-om-kina.html Fullbokad. 21 mars 2015, Stockholm. Talade om:

  • Stolthet och fördom – Kulturarvets dramatiska resa från opiumkrig till ekonomiskt mirakel, ekonomi och politik
  • Den kultiverade gentlemannen, en nygammal trend i dagens Kina

 

Folkuniversitetet i samarbete med Svensk-kinesiska föreningen i Göteborg. Talar om Pekingsyndromet. Torsdagen 12 mars 2015, Göteborg. 

Kullagymnasiet föreläser om Pekingsyndromet – Så funkar Kina. Torsdagen 5 mars 2015, Ängelholm. 

Uppsala universitet talar om "Tigerjägaren – Xi Jinpings krig mot korruptionen" Geijersalen den 2 mars 2015 klockan 17, Uppsala universitet.

 

Kinna föreläsningarföreningen arrangerar föreläsning om Kina, rubriken är "Kina - Så funkar det!"och platsen  Kinna teater kl 19 den 10 februari 2015, mitt i Sju Härads rike. 

 

Svensk-kinesiska föreningens årsmöte 5 februari, Stockholm. 

Wendela Hebbes hus, söndag 1 januari 2015, http://wendelasvanner.se/?event=wendelapristagaren-ola-wong-berattar-om-sin-bok-pekingsyndromet. Talar på temat "Pekingsyndromet – så funkar Kina". 

Uppsala universitet, lördag 15 november 2014, medverkan för kursen Kina i "klassrummet" som vänder sig till lärare och där jag har äran att vara kursboksförfattare med boken Pekingsyndromet. 

Malmö Latin, tisdagen 11 november 2014.

ABF Stockholm, torsdag 6 november klockan 14. 

Uppsala universitet Kinaforum, tisdagen 28 oktober: Seminarium med DN:s tidigare korre Göran Leijonhufvud och SR:s Hanna Sahlberg

Nordiska Akvarellmuséet, Tjörn: Söndagen 26 oktober.

Folkuniversitetet Borås: Torsdagen 23 oktober.

Senioruniversitetet Borås: Torsdagen 23 oktober 2014.

Sigtuna Litteraturfestival: Söndagen 24 augusti. Samal med Hanna Sahlberg om Kina och Pekingsyndromet. 

Bolandsgymnasiet: 12 augusti 2014. Vidareutbildning om Kina för gymnasieskolans lärare

Almedalen 2014: Torsdagen 3 juli pratar jag i Almedalen på Kinadagen, läs mer här http://www.kinadagen.se

 Sweden China Trade Council, talade på årsmötet den 20 maj 2014 i Stockholm tillsammans med förre Peking-ambassadören Börje Ljunggren och Lars Ellström som skrivit boken Vägen till Kashgar. om sin fotvandring från Peking till Kashgar. 

 Agronomics: pratade på Musikaliska i Stockholm 13 mars 2014 för svenska storbönder och industriföreträdare om Kinas matbehov. Rubriken "Kina – Landet som driver efterfrågan". Det blev en fascinerande djupdykning i hur Kina gått om Sverige i konsumtion av fläskkött per capita, och vad det betyder för världens lantbruk.

Journalistutbildning Södertörn högskola 22 november öppen föreläsning om journalistik och mitt skrivande. Läs mer här.

Näringslivets miljöchefers, Stockholm 19 november,. Keynote speaker på NMCs  temadag Hållbara affärer med Kina – Hur är det möjligt? Läs mer här

Handelshögskolan Executive MBA-klass. Stockholm, oktober.  Föreläsning om korruption i Kina och hur det påverkar västerländska bolag. 

ABF, Stockholm: Ett år efter folkkongressen. Panelsamtal och föreläsning tillsammans med Sveriges förre ambassdör Börje Ljunggren och Malin Oud MR-expert. Fullsatt och bra frågor från en engagerad publik.

"Det gick utomordentligt väl med tre mycket kunniga och kompletterande inledare - Malin om MR-frågor, Ola om miljö- och klimatfrågor och Börje om det övergripande perspektivet. Viktoria Svensson från Palmecentret suveränt bra som samtalsledare. Jag var djupt imponerad av hennes insats, och glad för att han ersatte mig i den rollen som hon klarade bättre." Arrangör: Gunnar Lassinantti. 

Stockholms universitet 30 september 2013 måndagsföreläsning pratade om Pekinghostan – Kinas miljöutmaning.

Almedalen, Visby juli 2013. En av huvudtalarna på Kinadagen Talar på temat Går det att utrota korruptionen, miljö och det civila samhället – gräsrotsaktivism i Kina.

I panel tillsammans med fd. ambassadören i Peking Börje Ljunggren och Thomas Lagerqvist, Mannheimer Swartling. Samtalsledare och arrrangör: Anita Kratz och Ulf Mårtensson.

 

Shanghai, april 2013. Swedbank. Föreläser om politiska riskerunder rubriken "Makt och Pengar" för en delegation med Swedbanks kunder.

Stockholm, april 2013. Fria Gymnasieskolan,. Föreläste om Kinas miljöutmaning, se video här. Det är en verklig ögonöppnare
och som jag tycker alla som har intresse av att verka i Kina borde ta del av. Bland annat tog jag upp min för mig personligen skakande reportageresa till Shengfang – staden som blev till skräp (läs här och här). Jag insåg själv när jag satte ihop det vilket starkt material det är, och vilka enorma konsekvenser det innebär för Kina och Sverige.

Stockholm, mars 2013, Global Citizen day seminarium i Södra Latins aula. föreläser tillsammans med Gautam Bhattacharyya från Sweden India Business Council på temat To be young in China and India. Publiken  elever, lärare och förvaltning om Youth in China. Arrangör: Stockholms utbildningsförvaltning. Tal på engelska. På bilden arrangören Lennart Kågestam inleder seminariet i den vackra aulan:

Stockholm, mars 2013, Fria Gymnasieskolan. Föreläser med rubriken: "Ungdom i Kina".

Shanghai, september 2012. Föreläser med rubriken: "Makt och Pengar – så funkar Kina", för en delegation arrangerad av SEB, Finland. 

Suzhou, september 2012. Handelshögskolans EMBA-utbildning från St. Petersburg. Föreläser om CSR för ryska företagsledare. Tal på engelska.

 Mediadagarna, 8 mars 2012, Göteborg. Tid: 15.00–15.45 To 1500. 

Bilden av den andre.  Vem är jag i mötet med den andre? Om kulturella bagage, förutfattade meningar och konsten att skildra andra människors liv och kultur. Ett samtal mellan Mia Gröndahl, Kairoboende fotograf och författare, och Ola Wong.

  UPF Utrikespolitiska Föreningen, 12 mars, Uppsala Universitet. Föreläsning om Kina idag.

 Handelshögskolan, 14 mars 2012, föreläser med rubriken: Invest Sweden – en fallstudie hur man inte gör det i Kina för Handelshögskolans Project China 2012. 

Stockholms Universitet Företagsekonomiska institutionen 15 mars, Stockholm.

Gästföreläsning. Rubrik: "Conducting Field Research in China."

4, Lunds stadsbiliotek, 22 mars, Lund. Tid: 19:00 Föreläsning: Fältarbete i Kina.

 

5, Gräv. Malmö 23-25 mars, 2012.

Ett samtal om grävande journalistik i Kina, med mig som
samtalsledare med Zhang Yuzhe och Yu Hairong, grävande journalister
från Caixin. Här är det filmade föredraget, det börjar 2:55 in i videon

Några andra evenemang jag tidigare medverkat på är, exempelvis: Tällberg, Almedalen och Världshandelsdagen

info.olawong@gmail.com  

Mina områden är Kinas utveckling, ekonomi, samhälle, CSR  företags miljö och samällsansvar, arbetsvillkor i Kinas industri, säkerhetspolitik, journalistik och mina böcker.

Kontakta mig: info.olawong (a) gmail.com  Föreläsning på ambassaden i Peking 2011.